maandag 30 augustus 2010

Indrukwekkende grotten

Een bezoek in de grotten op vakantie heeft toch wel een grote indruk op me achter gelaten. We zijn meer dan 300m onder de grond geweest, in een grot van 4 niveau's.
De gids kon slechts beperkt engels en dit was eigenlijk wel jammer want had graag meer geweten over het ontstaan en de geschiedenis van de grot. Waar ik wel van schrok was dat je geen foto's met flits mocht nemen, en ook dit heb ik even opgezocht, dit heeft te maken met het microklimaat in een grot. Door de warmte, licht en het verstoren van de luchtstromen worden de grotten bedreigd door algen- en mosvorming wanneer je foto's met flits neemt.

Mijn geplande actie:
Ik zou graag eens een bezoek willen brengen aan de grotten van Han, ik ben hier ooit als kindzijnde wel al eens geweest, maar herriner mij daar niet veel meer van. Ik heb de website al eens bekeken en zeker na de aanzet op vakantie intrigeerd het me wel. Hoe zoiets groot onder de grond kan zijn zonder dat de mens hier ooit iets van wist...









Nog op onze vakantie in Kroatë kwamen we voorbij het volgende gebouw. Waar het me opviel dat aan beide kanten van het gebouw dezelfde afbeelding van een geblindoekte vrouw stond afgebeeld.

Ik vroeg aan mn vriendinnen wat voor gebouw het zou zijn, waarop ze allebei verontwaardigt keken. Want ze zeiden me dat het het gerechtsgebouw was en dat die vrouw symbool stond voor de rechtvaardigheid. Terug in België ben ik ook dit gaan opzoeken.
Mijn leervraag:
Hierbij heb ik niet echt een leervraag, maar eerder een verduidelijkende en verdiepende vraag. Vanwaar komt dit symbool, is dit overal zo, voorwat staat het,...

Wat heb ik geleerd:
Ik heb mijn vriendinnen gelijk moeten geven (niet dat ik hier aan twijfelde) maar toch vond ik het straf dat ik het niet wist en zij dit een vanzelfsprekendheid vonden. Zeker omdat ze vertelde dat dit in hasselt en andere plaatsen ook zo was.

De vrouw heeft zelfs een naam: Vrouwe Justitia, symbool van de gerechtigheid.
De betekenis van de geblindoekte vrouw:
Ze wordt van oudsher afgebeeld als een vrouw met in een hand de weegschaal en het zwaard in de andere hand. Ook kan het symbool uit alleen het zwaard en de weegschaal bestaan. De weegschaal staat voor een objectief oordeel (afwegen van belangen) en het zwaard is het symbool van de macht. Vrouwe Justitia wordt vaak geblinddoekt afgebeeld, wat aan moet geven dat het recht in volle onafhankelijkheid moet worden gedaan, zonder aanzien des persoons. Dit symbool is vaak te vinden op gebouwen van Justitie.

WO-doelen:
Basisatitudes:
0.4Kinderen leven waardegericht
*Hun waarnemingen, ervaringen en handelingen toetsen aan waarden als rechtvaardigheid, respect, eerlijkheid,...
Mens en samenleving: Groepen
5.3 Kinderen zien in dat vele groepen en volkeren eigen symbolen of kentekens hanteren
*de erkende symbolen van de Vlaamse Gemeenschap kennen
Mens en tijd: Beginnend historisch besef
8.15 Kinderen zien in dat er verbanden zijn tussen een historisch verschijnsel en de tijdsomstandigheden

Zee-egels


Sinds ik bewust bezig ben met het aanvullen van mijn blog merk ik van mezef dat mijn open leerhouding fel gegroeid is. Nu ik in de grote vakantie geen leerkansen binnen het werkveld heb kijk ik breder in mijn eigen leeromgeving. En stond versteld hoeveel dingen je dan veel bewuster meemaakt.
Zo was ik op vakantie in Kroatië en daar zat op een plaats de zee vol met zee-egels, ik vond het boeiend om die beestjes in beweging te zien, en kon me echt niet voorstellen dat er zoveel op zo een kleine plaats zaten. Ik en mijn vriendin hebben in het begin enkele discussies gevoerd of het wel degelijk zee-egels waren. Tot we er een met 2 stenen boven water haalde. Dit bevestigde ons vermoeden. :-) Enkele dagen later waren we op zoek naar schelpen, en vond ik een toch wel eigenaardige schelp. het was een soort rond, ovaal vormige groene schelp. Toen ik ze van dichterbij bekeek zag ik dat er hier en daar nog enkele stekels aanvast zaten die wel erg leken op de stekels van de paarse zee-egels die we voordien hadden bekeken.
Mijn vermorzeld stuk skelet... <--

Mijn leervraag:
Toen ik terug thuis was vroeg ik me dan ook af hoe het nu zat, was het het skelet van de zee-egel, vervellen zee-egels,...

Wat leerde ik:
Dat deze beestjes kunnen zien!!! ik dacht dat ze enkel konden voelen met hun stekels enzo de weg vonden doorheen het water en de rotsen. Niets is minder waar, ze gebruiken hun hele lichaam als samengesteld oog!!
Ook wist ik niet dat zee-egels gescheiden zijn van geslacht. Mannetjes en wijfjes kan je niet aan het uiterlijk onderscheiden. De eicellen worden in het water verstoven, en ook de zaadcellen drijven in het water, zo worden ze bevrucht aan het wateropp. Daaruit komen larven, die na enkele gedaanteverwisselingen naar de bodem zakken om daar uit te groeien tot volwassen zee-egels.
Maar dus wat ik enkele dagen later gevonden had was dus wel degelijk het skelet van een zee-egel, het skelet heeft gaatjes en bobbels waar hun stekels aan vast zitten, maar ook dienen de bobbels voor de plaatsling van de lichtgevoelgie cellen.
Een foto die ik op het net heb gevonden van hoe een heel skelet eruit ziet. <--

WO-doelen:
Mens en natuur:
7.7 Inzien dat dieren aangepast zijn aan een leefwijze in een bepaald milieu
7.8 Ontdekken dat dieren zich op een of andere manier voortplanten
7.21 Natuurkundige verschijnselen onderzoeken en de zelf geformuleerde voorspellingen toetsen

Mens en het muzische: Open staan voor
3.3 Kinderen merken verschilende schoonheidsaspecten op in hun omgeving

Kevers


Ik heb enkele weken geleden bij ons thuis binnen een kever gevonden. Hij hing onder het venstertablet te bengelen aan een soort van web. Ik vroeg me af of kevers konden spinnen?
Ik nam dan ook onmiddellijk mn fototoestel en begon te experimenteren...

Mijn leervraag:
Kunnen kevers spinnen? en dus spinnendraden produceren?
Kan ik deze kever onder een bepaalde familie thuis brengen?

Wat heb ik geleerd?
Ik heb op het net verschillende websites geraadpleegd, maar ook enkele boeken over kevers ingekeken. Ik heb nergens gevonden dat kevers kunnen spinnen. Waaschijnlijk was het een web van een spin waar de kever is in blijven hangen. Ik heb met mijn fototoestel enkele foto's genomen, van dichtbij, de onderkant, de bovenkant, zijkant,... Ik vond het fascinerend hoe de kever een schijndood deed, dit had ik pas door toen ik het las op het net. Het is een verdedigingsmechanisme om de vijand af te schrikken. Ik heb ook gezocht naar wat voor soort kever het was, en denk dat het een grote bladsnuitkever is, die met enkele bloemen mee naar binnen is gekomen.

--> De actie die ik heb ondernomen had niet rechtstreeks betrekking tot de klas, maar was vooral voor mijn explorerende grondhouding een leuke actie. Mijn zussen die me uitlachte omdat ik foto's van een kever aant maken was, maar toch verwonderd waren over het resultaat. Want geef nu toe wanneer bekijk je een kever eens langs de onderkant.

WO-doelen
Basisatittudes
0.1 Meer willen te weten komen over de wereld in al z'n dimensies
*mijn attitude om waar te nemen, te exploreren, te experimenteren steeds verder verfijnen
0.9 Nauwkeurig waarnemen met al hun zintuigen
* gericht observeren in functie van een vraag

Mens en natuur: Het leven op aarde
7.4 Inzien dat dieren een grote verscheidenheid in kenmerken vertonen
*organismen uit mijn omgeving op een eenvoudige wijze kunnen ordenen vanuit de verscheidenheid van kenmerken

maandag 17 mei 2010

Els de fietsenmaker

Zoals in vele scholen zijn wij vorige week naar aanleiding van autoluwe schooldag, gestart met het thema verkeer. De kinderen mochten allemaal hun fietsjes meenemen, en we gingen leren over de fiets. Probleem nr. 1 deed zich dag 1 al voor, een papa had de band van een kleuter zijn fiets opgepompt, maar deze was kapot, s'middags wou de klt fietsen... platte band.
Juf Els ging de band mee naar huis nemen, en eens onderzoeken hoe dat juist moest.

Dit was slechts een kleine voorbeeld uit wat ik tot nu toe uit deze 2 weken geleerd heb, volgende zaken zijn al aan bod gekomen, en ben ik (zeg ik best trots) in gegroeid:

--> Een band plakken, geen probleem
--> Ketting opleggen + kettingkast vastschroeven
--> Pedalen verzetten, en losschroeven
--> Zijwieltjes verwijderen + terug plaatsen
--> Gaatjes boren op een plank om de kleuters bouten leren vast en los te draaien
--> ...

Kortom het thema verkeer is zowel voor de kleuters als voor mij een leerrijk thema geweest, ik ben veel vaardiger geworden wanneer het op fietsen maken aankomt.

Foto's volgen zeker en vast nog!!!
Mijn dagelijkse job is het kleuteronderwijs, en wij hebben sinds Januari een nieuwe kleuter (F), het was ons tijdens de inschrijving al opgevallen dat F redelijk zwaar gebouwd was voor een 2,5 jarige kleuter. Maar stonden hier verder niet bij stil. Nu F ondertussen enkele maanden bij ons in de klas is, zijn we ons meer en meer zorgen beginnen maken. F schrokt haar eten naar binnen, geniet er niet van, wil alleen maar meer en meer. In het begin dachten we dat de ouders dit stimuleerde, en er geen rekening mee hielden. F was namelijk enigste dochter, beetje onverwacht, beide ouders zijn van latere leeftijd, en hun leven staat geheel in het teken van F. Mijn vermoeden werd dan ook bevestigt door de ouders toen ze enkele weken kwamen met het nieuws dat F bloed moest laten trekken omdat dokters vermoedden dat ze leed aan het PWS (Prader Willi syndroom).

Mijn leervraag:
Ik heb reeds in het buitengewoon onderwijs gestaan, en al eens gehoord van de ziekte, maar nooit in mijn klaspraktijk tegen gekomen. Het lot van F trek ik me fel aan, vooral omdat het kind er zelf onder lijd, wanneer het op de grond is gevallen kan het niet zelfstandig opstaan, kinderen stellen zich vragen bij haar gestalte,… Ik weet niet goed hoe ik hierop kan ingaan. Moet ik haar eten ontzeggen, wat kan ik tegen de andere kleuters zeggen,…

Ondernomen actie:
Opnieuw informatie opzoeken is de boodschap, zowel informatie over het syndroom, als de behandeling, als de remedie,… maar ook wil ik eens met de ouders spreken, want ik weet niet of zij beseffen wat het allemaal wil zeggen, zij zien volgens mij het probleem niet echt in.

Wat heb ik geleerd:
--> Een korte samenvatting van wat het syndroom net inhoud:
Het is een combinatie van spierslapte, onbedwingbare eetlust en een aantal uiterlijke kenmerken. Kinderen/ mensen met dit syndroom blijven over het algemeen klein en hebben slappe spieren. Al op jonge leeftijd (2, 3 of 4 jaar) ontwikkelen ze een chronisch hongergevoel, waardoor zij overmatig veel willen eten en een gevaar bestaat dat zij zwaarlijvig worden.
Baby's met PWS worden meestal te licht geboren en zijn heel erg slap (hypotoon). Voeden is direct na de geboorte het grootste probleem.

--> Wat kunnen wij als leraar/ opvoeder hieraan bijdragen:
Het niet eenvoudig om een middenweg te vinden tussen het stimuleren van de sterke kanten van het kind enerzijds en anderzijds het beschermen tegen teleurstellingen die als gevolg van de handicap bijna onvermijdelijk zijn. De sterke lust tot eten, een eetdwang eigenlijk, levert naast de stemmingswisselingen vaak de meeste problemen op.

--> Valt het syndroom te genezen of te behandelen:
Genezing is helaas niet mogelijk. Wel komt de medische wereld steeds meer te weten over dit syndroom en de behandeling van dit syndroom. PWS wordt steeds vroeger bij kinderen geconstateerd, vaak zelfs al enkele weken na de geboorte.
Kinderen met PWS krijgen vaak direct vanaf de geboorte fysiotherapie en logopedie. De begeleiding wordt steeds beter. Ook worden er veel hele positieve resultaten bereikt met groeihormonen waardoor de kinderenbeter groeien, meer spiermassa ontwikkelen, betere concentratievermogen en meer uithoudingsvermogen krijgen.


Toepassing in de klas:
Vaak word er geschreven dat kinderen met PWS een achterstand hebben op hun leeftijdsgenoten, dit is in F haar geval niet zo, zij heeft geen mentale achterstand, enkel op groot motorisch vlak scoort ze lager. Dit kan al dan niet te wijten zijn aan het feit dat haar ouders zoveel met haar bezig zijn. Wel is overal te lezen dat deze kleuters gebaat zijn om samen met ‘normale’ kinderen in de klas te zitten. Andere kinderen kunnen zo fungeren als rolmodel. Ook is het voor F ideaal dat we slechts een klein kleuterklasje zijn met slechts 15 kleuters, en zo meer oog hebben voor de noden en zorgen van ieder kind individueel.Belangrijke informatie die ik heb opgedaan is ook dat je niet mag uitgaan van een IQ test, deze kinderen zijn vaak minder snel van begrip, en hebben last van een korttermijn geheugen.

--> Enkele tips voor het kind in kwestie te helpen op cognitief vlak:

  • Korte termijn informatie opslaan in het lange termijn geheugen (veel herhalen)
  • Veel werken met visualiseren
  • Verschillende invalshoeken: het vertellen, het voordoen, F. laten meekijken met ander kind.
  • Oppassen met het korte termijn geheugen, het word vaak gezien als ongehoorzaamheid of desinteresse.
  • Moeite met deductief redeneren (zwart-wit denkers) hierdoor simpele instructies geven, moeite met transfers, ev. Dagritmekaarten of stappenplannen,…

WO-doelen:
Overkoepelende doelen:
0.8 Mezelf ontwikkelen tot autonome leerders
* Zelf het initiatief nemen om te leren
* Nadenken over mijn eigen leerproces in mijn dagelijks leven (waarom doe ik dit, waarom doe ik dit zo, weet ik nu wat ik wil weten,…)

0.12 Bij een aantal vaststellingen zelf conclusies trekken
* Waarnemingen met elkaar kunnen confronteren en zo tot vaststellingen komen
*Vaststellingen kunnen combineren tot een besluit

0.13 Informatiebronnen op een doeltreffende manier hanteren
* Bij het zoeken naar informatie doeltreffend gebruik kunnen maken van:
- mijn eigen voorkennis
- Kennis van andere
- Boeken, naslagwerk, internet,…
- een gesprek kunnen voeren

Mens en zingeving: Mensen zijn uniek
2.4 Kunnen illustreren dat mensen van elkaar verschillen op allerlei gebied
*Ervaren, vaststellen en uiten dat mensen verschillen in uiterlijk, in gezondheid, in taal, in voelen, in waarderen, in handelen, in nadenken over, in communiceren, in genegenheid betonen, in kennis verzamelen, in humoristisch zijn, in zin geven aan,…

Kort besluit:
Ik wist al iets over het PWS syndroom, en wat ik hier neergeschreven heb is een kleine notendop van informatie die ik heb gevonden, en al reeds heb toegepast. Het enige wat ik nog mis, en waar ik jammer genoeg geen informatie heb over gevonden is hoe ik het kan vertalen naar de kinderen in de klas. Moest iemand hier tips of ideeën rond hebben, altijd welkom!

dinsdag 20 april 2010

De gevolgen van Reykjavic

Je kan er niet meer naast kijken, zet de tv aan, en je hoort het woord vulkaan en IJsland in 1 zin. En dit fenomeen blijft toch een beetje door mijn hoofd spoken. Ik heb in de initiële opleiding ooit een werkstuk gemaakt rond vulkanen en zijn uitbarstingen, maar ik had nooit gedacht dat dit van IJsland tot heel Europa gevolgen kon hebben. Want zo spreekt men wel van de aswolk en de gevolgen die deze wolk met zich meebrengt, maar ik vraag me af welke gevolgen concreet.

Mijn leervraag:
Wat zijn de concrete gevolgen voor ons hier in België van de aswolk in IJsland. Zowel positieve gevolgen als negatieve.

Ondernomen actie:
Informatie opzoeken op het net, in kranten, en in boeken (over soortgelijke fenomenen)

Wat heb ik geleerd:
Eerst en vooral heb ik eens in het kort opgezocht hoe deze as zo hoog en zulke afstanden kan aflegen in het luchtruim.à Door de explosie worden stenen en as meters hoog de lucht in geschoten. Doordat de as erg licht is, komt het vaak hoog in de stratosfeer terecht. Eenmaal in de stratosfeer wordt de as door de sterke luchtstroom die hier staat over grote afstanden door de atmosfeer verplaatst. Uiteindelijk zal het as weer naar het aardoppervlak terugkeren, dit gebeurt in de vorm van een asregen.

Wat kan deze as met onze wereld en onze natuur doen. Maar niet enkel heeft het gevolgen voor de natuur, maar ook de economie heeft er last van.

1) Enkele positieve gevolgen
* Het meest positieve vind ik het volgende: het is de eerste keer in de geschiedenis van de luchtvaart dat de vogels helemaal alleen in de lucht zijn tijdens hun trektocht naar overwinteringgebieden. Zo is er voor de vogels dus geen gevaar voor in de motor te geraken.
* Positief voor de landbouw: er zitten veel nutriënten in (soort voedingsstof) die als meststof kunnen dienen voor de gewassen. Vooral de zwavel uit de as is goed voor de gewassen.* de CO2 uitstoot door de welk zal wellicht te verwaarlozen zijn en zal de klimaatopwarming of het broeikaseffect niet versterken.

2) Enkele negatieve gevolgen:
Jammer genoeg kunnen bij zulke voorvallen de positieve gevolgen het niet winnen van de negatieve:
* Eerst en vooral de duizenden Belgen die in het buitenland vast zitten en in spanning moeten afwachten wanneer ze terug huiswaarts kunnen keren. * De invoer van een aantal verse producten komt in het gedrang. Zoals verse vis, exotisch fruit, fijne boontjes, en verse bloemen
* Maar ook op de arbeidssituatie, er zijn mensen met verlof zonder wedde of betaald verlof. Bedrijven die dreigen met werkloosheidssituaties, zoals luchtvrachtbedrijven, helikopterfirma’s, koeriersbedrijven, …

Toepassing in de klas:
Deze actie heb ik vooral voor mezelf genomen, het is natuurlijk altijd handig om tijdens een stage in te pikken op vragen van leerlingen. Maar ik vind dat de persoonlijke interesse bij zulke gebeurtenissen zeker niet achterwege mogen blijven.

Leerplandoelen:
0.1 Meer te weten willen komen over de wereld in al z'n dimensies, hier en elders, vroeger en nu.
0.13 Informatiebronnen op een doeltreffende manier hanteren.
0.14 Informatie ordenen, rubriceren, classificeren.
1.7 Inzien hoe een samenleving er voor zorgt en zorgde dat aan de levensnoodzakelijke behoeften van zoveel mogelijk mensen voldaan wordt.
1.15 Ontdekken dat mensen en landen sterk afhankelijk zijn van elkaar voor hun levensonderhoud.
7.25 Inzien dat het weer de leefgewoonten van mensen beïnvloedt.
7.27 Kinderen beseffen dat de aarde een element is van de kosmos.

maandag 22 maart 2010

Unicef

Ik las daarnet op de blog van Evelien dat ze was gaan rondsurfen om meer concrete informatie te vinden over de internationale instellingen.
Natuurlijk sprak het me aan, en ben ik ook eens gaan rondsnuffelen op de site van unicef en ben vanaf nu ook abonnee op het maandelijkse 'boekske' zoals ze het omschrijven op de site
Ook nog enkele toffe ideetjes die ik bruikbaar vind voor eventueel hoekenwerk:

- de quiz: die je met meerdere kinderen tegen elkaar kunt spelen, of alleen tegen de computer, en waar je nog eens de keuze hebt tussen de verschillende categorieën, wat natuurlijk praktisch is wanneer je specifiek rond een bepaald thema hebt gewerkt, ik behaalde een score van 7200 punten.

- Ook kan je een soort van quiz doen voor te weten welk type je bent, hoe reageer je in verschillende situaties, hoe reageren de anderen op jouw, ...
--> mijn resultaat: Jij bent een durver die confrontaties niet meteen uit de weg. Jij houdt wel van een stevige discussei en betrekt graag anderen bij de ruzie. Bekijk het allemaal eens rustig van op een afstand!
-Een leuk filmpje om eens met de kinderen een leuk gesprekje rond te houden.




Wat heb ik geleerd:

Het is een leuke en aantrekkelijke site voor kinderen waar veel en duidelijk informatie op kindniveau staat geschreven. Het is zeker een aanrader voor hoekenwerk, of om met de lln. een gesprek (of zoals Evelien al zei een debat) te houden over de verschillende onderwerpen die worden aangehaald.

Ook staat er leuke informatie op de site over Unicef in andere landen, en wat kinderen hier doen

voor en met Unicef, hier is het wel het gevaar dat kinderen een overdaad aan informatie krijgen, en niet meer weten naar wat ze op zoek zijn.



Leerplandoelen:







Situering binnen de roos:

Na het lezen van het bericht van Evelien ben ik me verder gaan afvragen hoe ik dit wel kon gebruiken in de praktijk, hoe kan ik kinderen toch laten kennismaken met het aanbod voor in klas.

woensdag 3 maart 2010

Epilepsie

Mijn neefje en zijn epilepsie:

Victor vertelde mij wel eens dat hij op sommige momenten helemaal weg was van de wereld: 'Mijn hoofd wordt dan even helemaal leeg, ik zie niets, hoor niets, en denk aan niets. Dit duurt een paar minuutjes, en dan daarna is het weer over en kan ik weer gewoon verder doen.'

--> Ook zijn juf merkte op dat hij sommige momenten in de les er helemaal niet bij was, tijdens de turnles liet hij soms gewoon in één keer zijn bal vallen en keek stil voor zich uit.
Ze zei tegen de mama dat Victor een concentratie stoornis had, hij droomde de hele tijd weg, en kon zich zo niet bij de les houden. Victor ging naar de dokter, en na verschillende tests en observatie is bij hem epilepsie vastgesteld.

Vanaf deze week mocht hij dus ook niet meer mee het zwembad in van zijn juf, voor Victor zijn favoriete vak, iets waar hij de hele week naar uitkijkt. Donderdagavond komt hij huilend terug van school, zijn juf had gezegd dat hij niet meer mee mocht gaan zwemmen. Maar hij begreep dit niet: vorige week droomde ik toch ook vaak weg was ik toen nog niet ziek? Want nu mag ik ineens niet meer mee gaan zwemmen.

Ik vind dat de juf van Victor hier tekort doet aan de noden die hij op dit moment nodig heeft.

Vandaar dat ik mezelf even heb gestort op wat epilepsie net is, en hoe ik nu Victor kan uitleggen waarom hij niet meer mee kan zwemmen, en wat hij nu precies heeft.

Mijn leervraag:
Wat is de reden dat Victor niet meer mag gaan zwemmen, kan dit vermeden worden, en wat kan je als leerkracht doen als je een lln. zoals victor in de klas hebt.

Ondernomen actie:
1) Ik ben eens in de mediatheek gaan rondzoeken wat er net te vinden is over epilepsie, en de symptomen.
2) Een gesprek voeren met de mama van Victor over haar gevoel, haar vragen en haar wensen.

Wat heb ik geleerd:
1) Er zijn verschillende soorten epilepsie, en de soort die de symptomen van Victor vertonen valt onder de gegeneraliseerde of grote aanvallen, nl. Absence.
Absence betekent letterlijk vertaald afwezigheid. Het zijn aanvallen die maar enkele seconden of enkele minuten duren, en die een plots begin en einde hebben. Vaak zonder dat de omgeving er iets van merkt. De ogen draaien weg, het hoofd zakt wat voorover,...
Dit verklaard ook de conclusie van de juf. Het lijkt er nl. sterk op dat het kind aan het dagdromen is. Toch zijn er enkele dingen die erop kunnen wijzen dat er ernstigere problemen optreden:
- Bij het luidop lezen kan het kind plots zijn zin staken, of niet meer weten waar hij gebleven is
- Tijdens het zogenaamde 'dagdromen' reageert het kind op geen enkele prikkel

Ook hebben deze kinderen vaker een leerprobleem, of vragen ze vaker uitleg. Doordat er vaak gedurende de hele dag steeds kortdurende onderbrekingen optreden in het opnemen van de leerstof. Het kind mist hier dan telkens kleine stukjes uitleg, waardoor het totaalbeeld fragmentarisch wordt. De kinderen zelf hebben hier vaak geen weet van, en worden hierdoor vaak gefrustreerd. Ook dit was een gevoel dat Victor parte speelde, en waardoor hij zeer onzeker werd.

Tip: De leerstof schriftelijk aanbieden, zodat het kind de mogelijkheid krigjt de opdracht zelf nog eens na te lezen of te bekijken. Aangezien mondelinge informatie vaak te vluchtig is voor deze kinderen.


2) Tijdens het gesprek vallen voor mij al de puzzelstukjes in mekaar, de mama was zeer gefrustreerd op de school en de leerkracht van Victor. Zij had al vaker aangegeven aan de juf dat ze zich zorgen maakte over zijn leerproblemen en het 'ineens wegvallen'. Maar de juf vertelde haar onmiddellijk dat Victor een concentratiestoornis had, en het met concentratie pillen wel moest opgelost zijn. Het was ook altijd Victor waar ze op moest wachten, en zijn tempo lag veel te laag, ze boden hem al extra zorguren aan, maar ook dit had weinig effect, zelfs wanneer hij alleen met een leerkracht zat droomde hij weg,...
Ik begrijp de situatie en het gevoel van de mama heel goed, en ik vind dat de school hierin een stukje de mist is ingegaan, de juf heeft een snelle conclusie genomen, waardoor de ouder niet beantwoord werd op zijn vragen en zorgen.

--> Het schoolzwemmen
Een epileptische aanval in het water ka nerg gevaarlijk zijn, maar mits enkele richtlijnen is het perfect mogelijk dat een kind kan blijven zwemmen:
- Niet in het water blijven dobberen na een inspanning (in de rustpauze na een actieve inspanning is de kans op een aanval immers groter)
- Breng de badmeester op de hoogte dat er een kind met epilepsie aanwezig is
- Laat het kind een opvallende badmuts dragen (doch hou rekening met het feit dat sommige kinderen zich dan geviseerd voelen)
- Toezicht is en blijft natuurlijk zeer belangrijk!!

Toepassing in de klas
* Voor mijn huidige werk in de kleuterklas heb ik het boekje Floc, de held gelezen, het is een mooi boek met kleurrijke illustraties over een hond met epilepsie.

* Voor Victor (3de leerjaar) het boek: Wil jij iets weten over epilepsie?
Bas een jongen krijgt een aanval, en zijn mama weet niet wat doen ,ze gaan naar de dokter, en de diagnose van epilepsie word gesteld, de dokter legt kort en eenvoudig uit wat de ziekte inhoud, en hoe mama volgende keer moet handelen. Bij de volgende aanval weet mama wat ze moet doen, en hoe ze Bas correct kan helpen.

Leerplandoelen W.O.
Voor het kind in kwestie:
4.1 Kinderen ontwikkelen een gedifferentieerd beeld van zichzelf
* ervaren, vaststellen en uiten welke mogelijkheden en beperkingen zijelf hebben
4.3 Kinderen ontwikkelen een genuanceerde kijk op hun eigen gevoelens en gaan er op een adequate wijze mee om.

Voor medeleerlingen:
4.5 Kinderen kunnen zich verplaatsen in de gedachten, gevoelens en waarnemingen van anderen en houden daar rekening mee.
* zich kunnen voorstellen wat een ander denkt, voelt, wil of bedoelt

dinsdag 9 februari 2010

Aardappelen...


Een vraag die me toch wel even bezig hield...
Ik hoorde vorige week op de radio dat het strooizout bijna op was... op q-music hoorde ik dat ze in sommige gemeentes met gemalen aardappelen zouden gaan strooien. Ik heb de kranten afgezocht, en ook het internet onder de loep genomen, maar nergens vond ik hiervoor een verklaring, is er iemand die me kan helpen en dit kan verklaren?

vrijdag 29 januari 2010

Klimaattop Kopenhagen

Mijn vorige leerwens was om meer te weten te komen over de Klimaattop in Kopenhagen. Ik ben al op zoek gegaan, en het internet en kranten staan natuurlijk boordevol. Ik werd een beetje overspoelt door de informatie, en werd uiteindelijk nog niet veel wijzer.
Jeaninne zei me dat ik een concreter doel/ leervraag moest opstellen. Dus wou ik eigenlijk wel eens weten WAT was nu juist de vraag/ bedoeling van deze samenkomst, wat moest er besproken worden.

Mijn beginsituatie:
Ik wist dat er een belangrijke bijeenkomst was, waar iets over het mileu werd besproken, en dat het belangrijk was....

Nu:
Het nieuwe verdrag (dat in Kopenhagen moet worden goedgekeurd) moet het eindresultaat worden van COP 15 en treedt in 2012 in werking en bevat concrete doelen voor 2020.

Deze klimaattop is begonnen in 1995 in Berlijn, en deze in Kopenhagen zou de laatste moeten geweest zijn. Er was een ‘hoogtepunt’ in Japan (kyoto) waar ook het Kyoto Akkoord werd gesloten.

Nu in Kopenhagen moeten de wereldleiders beslissen over de uiteindelijke inhoud van het nieuwe internationale klimaatverdrag, dat het Kyoto-protocol moet gaan vervangen.

--> Dit verdrag moet de atmosferische concentratie van broeikasgassen beperken om daarmee, een 50 procent kans te behouden op een temperatuurstijging tot maximaal 2 graden.

Besluit:
Het klinkt misschien dom, maar door dit even concreet op te stellen staat hier in het kort een omschrijving van wat juist de doelstelling was in Kopenhagen. Maar ook heb ik gedurende mijn zoektocht verschillende meningen gelezen, en ik heb even stilgestaan bij de volgende:

Het ene land vind dat het andere deel van de wereld het probleem moet oplossen en andersom. Want er is geld nodig, veel geld om de problemen echt aan te pakken, en geld is altijd een probleem, tenzij er natuurlijk sprake is van een ramp. Dan is er geld genoeg. Er zijn talloze reddingsacties geweest, waar miljoenen, soms zelfs miljaarden euros voor zijn verzameld.
Waarom het nou eigenlijk zo’n groot probleem is, is mij een raadsel. Waarom zou er wereldwijd niet een soortgelijk bedrag kunnen worden geinvesteerd in het omvormen van onze huidige economie naar een duurzame economie met 100% duurzame energiebronnen en 100% elektrisch transport. Levert uiteindelijk alleen maar winst op.

--> Het klinkt misschien grof, want natuurlijk hebben landen zoals Haït of 5 jaar geleden Sri lanka ook onze financiële hulp nodig, maar waarom kan dit niet voor het milieu, want dit is een even grote ramp!!!

De belangrijkste WO-doelen:
5.13 Weten dat Vlaanderen, België en de Europese Unie elk een eigen bestuur hebben waar beslissingen worden genomen
7.14 Inzien dat leefgewoonten de gezondheid kunnen bevorderen en hiernaar handelen
8.12 INzien dat mensen, dieren, planten, objecten,... evolueren in de tijd

zaterdag 2 januari 2010

Mens en levensonderhoud

1) Mens en levensonderhoud:
1.10 Kinderen beseffen dat er een onderscheid is tussen welzijn en welvaart
1.15 Kinderen ontdekken dat mensen en landen sterk afhankelijk zijn van elkaar voor hun levensonderhoud.
1.16 Kinderen ontdekken dat de welvaart van de westerse landen samenhangt met de manier waarop bedrijven van die landen handelsrelaties aangaan of aangingen met mensen uit andere landen.

--> Leerwens
Ik heb vorige week op de blog van Evelien het bericht over de conferentie in Kopenhagen. Dit zette me aan het denken, en bracht me precies terug in de realiteit. Wij in onze gewone leven staan niet meer stil vanwaar ons eten komt, en welke weg het al heeft afgelegd. Ik wil daarom graag eens uitzoeken hoe ik dit thema en deze punten zou kunnen aanbrengen in mijn stageklas.

--> Actie
Ik wil graag verschillende bronnen raadplegen, ik ga eens opzoeken wat het internet mij kan geven hieromtrent, maar ook de kranten wil ik in het oog houden. Ook lijkt het me interessant om eens in verschillende handleidingen van WO te gaan kijken en vergelijken wat er gegeven is rond dit onderwerp. Met al deze bronnen wil ik graag trachten een goede lesopbouw te maken.

Doelen 5de leerjaar

Ik doe dit schooljaar stage in het 5de leerjaar, vorig jaar stond ik in het bijzonderonderwijs, waar de doelen anders lagen, en het niveau een heel pak lager was.
Ik ben dan ook eens gaan opzoeken wat de verschillende doelen waren die bereikt moesten zijn in het 5de leerjaar, en heb er per dimensie enkele uitgehaald. De onderstaande doelen zijn vooral in het 5de en 6de leerjaar van toepassing.

1) Mens en levensonderhoud:
1.10 Kinderen beseffen dat er een onderscheid is tussen welzijn en welvaart
1.15 Kinderen ontdekken dat mensen en landen sterk afhankelijk zijn van elkaar voor hun levensonderhoud.
1.16 Kinderen ontdekken dat de welvaart van de westerse landen samenhangt met de manier waarop bedrijven van die landen handelsrelaties aangaan of aangingen met mensen uit andere landen.

2) Mens en zingeving:
2.3 Kinderen ontdekken hoe mensen omgaan met grote momenten in het leven
2.6 Kinderen worden zich bewust van hun eigen levensverhaal en van de samenhang ervan met andere levensverhalen

3) Mens en het muzische:
3.4 kinderen zien in dat verschillende mensen verschillende schoonheidscriteria hanteren
3.10 Kinderen zien in dat mensen en gemeenschappen veel waarde hechten aan kunst

4) Mens en medemens:
4.5 Kinderen kunnen zich verplaatsen in de gedachten, gevoelens en waarnemingen van anderen en houden daar rekening mee.
4.10 Kinderen kunnen leiding geven

5) Mens en samenleving:
5.2 Kinderen zien in dat elke groep eigen doelen nastreeft, wat tot conflicten kan leiden
5.8 Kinderen kunnen illustreren dat er een regelgving is die geldt voor alle mensen
5.12 Kinderen stellen vast dat er in het bestuur van ons land een taakverdeling is, die overeenkomt met verschillende graden van macht of gezag
5.14 Kinderen zien in dat er een onderscheid is tussen democratische en andere leiderschapsstijlen

6) Mens en techniek:
6.7 Kinderen kunnen op hun niveau uitleggen hoe een aantal distributiesystemen in hun omgeving zorgen voor aanvoer van water, energie,...
6.10 KInderen zijn zich bewust van de relatieve waarde van technische systemen
6.12 Kinderen kunnen hun materialenkennis en hun kennis van constructie-, bereidings- en bewegingsprincipes gebruiken bij het ontwerpen van een constructie of bereiding

7) Mens en natuur:
7.6 Kinderen zien in dat mensen, dieren of planten op een eigen manier trachten in leven te blijven
7.17 Kinderen beseffen dat de aarde bron is van energie en van grondstoffen
7.21 Kinderen kunnen natuurkundige verschijnselen onderzoeken en hun zelf geformuleerde voorspellingen toetsen.
7.23 Kinderen hebben een voorstelling van de planeet waarop ze leven

8) Mens en tijd:
8.11 Kinderen kunnen de eeuwenband en een tijdband van de grote perioden in de Europese geschiedenis functioneel gebruiken.
8.12 Kinderen zien in dat mensen, dieren, planten, objecten, opvattingen, structuren,... evolueren in de tijd.
8.16 Kinderen beseffen dat kennis nemen van het verleden altijd gebeurt vanuit bronnen die vaak onvolledig of beperkt zijn.

9) Mens en ruimte:
9.9 Kinderen kunnen gebruik maken van diverse voorstellingen van de ruimte
9.10 Kinderen kunnen plaatsen en gebeurtenissen waar ze kennis mee maken vlot op een passende kaart of plattegrond terugvinden.

--> Mijn besluit:
Het besluit dat ik maak is dat de kinderen al een grote achtergrond moeten hebben en al veel doelen moeten bereikt hebben. Toch vind ik dat we aan deze doelen nog aandacht moeten blijven geven. Ik vind het belangrijk dat kinderen doelen vanuit verschillende hoeken kunnen bekijken. Maar ook vind ik het belangrijk dat kinderen zich een eigen mening kunnen vormen over sommige doelen, kijk maar naar het bestuur van ons land, kinderen van het 5de leerjaar krijgen al heel wat informatie via de media mee, en ik vind dat wij als leerkracht hier oog en oor naar moeten hebben.

Doch zijn ook bovenstaande doelen, doelen waar ik als leraar in opleiding nog veel in moet groeien. Ik zal dus niet alleen op vlak van didactiek naar deze doelen moeten kijken, maar ook mezelf als inhoudelijk expert verdiepen.
Ik wil me dit jaar toespitsen op 3 dimensies:
1) Mens en levensonderhoud
2) Mens en samenleving
3) Mens en techniek